I

I

sâmbătă

Discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu, la reuniunea CEx al PSD 22 octombrie 2011

Bună ziua, dragi colegi, permiteţi-mi să vă spun aşa pentru că astăzi sunt aici nu doar ca un invitat, aşa cum se obişnuieşte în civilizaţia politica democratică, ci sunt prezent aici alături de dumneavoastră şi în numele partidului meu în calitate de aliat şi deci, de coleg.
La începutul acestui an foarte greu, am pornit împreună la un demers politic fără precedent din foarte multe puncte de vedere, privit cu foarte mult scepticism, cu mare ostilitate desigur din partea puterii, dar chiar şi de către unii dintre noi cu destule îndoieli. Iată, după lunile în care am început să construim acest proiect, după lunile în care am trecut prin toate dificultăţile sale de până acum, vă pot spune că eu nu mai am niciun dubiu în legătură cu viabilitatea şi cu reuşita proiectului nostru. Vă pot spune că oricâte accidente şi incidente de parcurs, fireşti într-o asemenea contrucţie, se vor ivi, aveţi categoric, fără nicio reţinere, fără nicio ezitare, în PNL şi în mine ca preşedinte al acestuia, un partener până la capăt. Capătul nu înseamnă câştigarea tuturor alegerilor care urmează şi înlăturarea actualei puteri, capătul înseamnă momentul în care după un ciclu de guvernare împreună vom putea spune: am readus România pe drumul normal.
Vreau să vă mulţumesc pentru tot ceea ce a însemnat până acum reuşită în acest proiect, tuturor, şi în special preşedintelui Victor Ponta şi secretarului general Liviu Dragnea. Vreau, de asemenea, să vă asigur că oricâte presiuni, diversiuni, calomnii vor veni în continuare asupra noastră am intrat în această construcţie cu toată buna credinţă şi, aşa cum am mai făcut-o şi altădată, nu ne vom abate niciun pas de la ceea ce înseamnă proiectul şi angajamentul nostru faţă de noi înşine şi faţă de covârşitoarea majoritate a cetăţenilor României până când nu vom reuşi.
Le spuneam şi colegilor din PNL, aleşilor locali în special, că bătăliile mari pe care le avem de câştigat sunt două: prima, cea a încrederii – încrederea noastră în noi înşine şi în victorie, pe care s-o insuflăm şi oamenilor care aşteaptă, şi bătălia organizării. Suntem noi, liberalii, gata pentru amândouă, n-am nicio îndoială că şi dumneavoastră sunteţi la fel de pregătiţi pentru ele.
Dintre toate lucrurile care se spun împotriva alianţei noastre şi care prea puţine merită un răspuns, aş vrea să spun două cuvinte doar despre ceea ce-i derutează pe mulţi şi poate chiar pe unii dintre noi. Cum se poate ca un partid cu adevărat de stânga şi cum se poate ca un partid cu adevărat de dreapta să construiască împreună, să gândească viitorul împreună şi să guverneze împreună. Cum se poate ca ele să facă asta fără a-şi pierde identitatea. Apar unii care spun că liberalii au alunecat spre stânga, apar foşti colegi de-ai dumneavoastră care anunţă că aţi trădat idealurile stângii. Ei bine, eu cred, şi nu sunt singurul, cred că în această alianţă am venit şi unii şi alţii întregi şi dorim ca în această alianţă să rămânem şi unii şi alţii întregi, cu identitatea noastră, cu valorile noastre.
De altfel, marea provocare pentru noi şi pentru viitorul României este să reuşim să lucrăm împreună, păstrându-ne şi apărându-ne fiecare valorile fundamentale şi autentice. Astăzi, asistăm la o diversiune uriaşă legată de doctrine, de ideologii şi de pretinsa reformă a statului.
Da, statul român are în continuare şi mai mult ca oricând nevoie de reforme. Statul român, care este un stat în continuare birocratic şi clientelar, un stat corupt şi ineficient, trebuie să devină un stat eficient, modern, partener cu cetăţeanul şi nu stăpân. Dar, trebuie spus foarte limpede că statul birocratic şi clientelar nu înseamnă statul social, trebuie spus foarte limpede că nicăieri, în plină criză, nimeni nu a denunţat, nu a desfiinţat şi nu a negat statul social. Şi dacă toată lumea vorbeşte pe drept cuvânt despre reducerea cheltuielilor statului, nimeni nu a vorbit de demisia statului de la obligaţiile sale fundamentale şi asta trebuie să o ştim şi s-o spunem social-democraţi, liberali sau orice altceva.
Avem împreună de făcut aceste reforme, avem împreună de arătat foarte limpede că, departe de a reforma ceva, actuala putere duce la cele mai înalte cote defectele tradiţionale ale statului nostru din ultimii ani. Niciodată statul român nu a fost mai birocratic şi mai clientelar decât azi. Niciodată statul român nu a fost mai cotropit de politizare şi de corupţie decât azi. Niciodată statul român nu a fost mai ineficient decât astăzi, când marile sisteme publice – educaţia, sănătatea, ordinea publică, administraţia, sunt practic dizolvate şi niciodată economia privată, mediul de afaceri nu au fost mai mult obstrucţionate şi nicidecum ajutate de către statul român. Niciodată statul român nu a fost mai puţin şi mai prost reprezentat în politica externă decât astăzi. Avem de reparat toate aceste lucruri şi pentru asta ne trebuie toată energia, toată bună-credinţa, toată dragostea de la stânga sau de la dreapta pentru această ţară.
Ştiu foarte clar că vom câştiga alegerile. Ştiu şi cum îl cheamă pe viitorul prim-ministru. Îl cheamă Victor Ponta şi tinereţea lui este un atu, şi nu un handicap. Este nevoie categoric de experienţa bună a tuturor şi este nevoie să credem noi înşine că, ţinând minte trecutul putem să ne concentrăm energiile spre viitor.
Dragi prieteni, îi batem, dar greul va începe abia după aceea. Unitate, încredere, organizare. Dumnezeu să vă dea gândul cel bun şi puterea pentru fapte.

Niciun comentariu: