I

I

duminică

Nu ne vei cumpara sufletul, d-le Solomon!

Miercuri 20 iulie, cotidianul.ro informa: "Gaşca PDL-UNPR sacrifică «Ştiinţa» şi Steaua pentru voturi la locale în 2012". Avem acum confirmarea: o echipă de fotbal patronată de un lider UNPR va fi transferată la Craiova în beneficiul actualului primar, trecut de câteva zile la... UNPR.

Juventus Colentina la Craiova în locul „Ştiinţei"
Cotidianul "ProSport" anunţă în ediţia electronică de vineri o ştire care nu reprezintă deloc o mare surpriză, ţinând cont de evenimentele sportive şi politice din ultimele zile. Iată cum sună ştirea respectivă: "Ieri (joi – n.a.), Antonie Solomon, unul dintre adversarii cei mai puternici ai lui Adrian Mititelu, a fost repus în drepturi ca primar al Craiovei, după ce fusese suspendat în perioada petrecută în arest. Acesta ar urma să facă demersurile necesare pentru a o aduce în Bănie pe Juventus Colentina, rămasă în Liga a II-a tocmai datorită excluderii Universităţii".

Această ştire confirmă informaţiile publicate de cotidianul.ro, conform cărora dezafilierea echipei Universitatea Craiova are în spate puternice interese politice. Concret, spuneam că urmează o operaţiune de "salvare" a fotbalului din capitala Olteniei, dar că în realitate se urmăreşte să se atragă voturile suporterilor şi iubitorilor de fotbal din Craiova. Din informaţiile pe care le-am obţinut atât din medii sportive, cât şi politice reieşea că respectiva operaţiune avea un plan A care prevedea forţarea preluării echipei din patronajul lui Adrian Mititelu şi asumarea rolului de "pompier/salvator" de către unul dintre candidaţii Puterii la Primăria Municipiului Craiova. Iată că evenimentele s-au derulat cu o viteză uluitoare şi au ieşit mai repede la iveală interesele politice din spatele distrugerii echipei Universitatea Craiova.

Cam multe coincidenţe pe metru pătrat
Revenim. Deci ştirea zilei este că primarul Antonie Solomon urmează să demeraze demersurile pentru a aduce în Bănie echipa bucureşteană Juventus Colentina. Cu doar o zi înainte, Tribunalul Galaţi a anunţat că Antonie Solomon îşi poate relua activitatea de primar (reamintim, edilul Craiovei are probleme serioase cu justiţia, petrecând şi o bună perioadă în arest preventive). Cu două zile înainte de pronunţarea instanţei gălăţene Solomon a anunţat oficial că în 2012 urmează să candideze sub culorile UNPR (surse din mediul politic din judeţul Dolj ne-au confirmat şi o altă informaţie avansată de noi şi anume că este posibil ca Solomon să fie sprijinit în alegeri şi de PDL, care nu are un candidat credibil care să fie opus candidatului USL. Faptul că PDL ar putea miza pe Solomon nu se datorează vreunor relizări ale acestuia, ci doar pe şansa în plus cu care se prezintă de regulă în alegeri primarulş în funcţie – n.a.). Deci suntem în faţa a două coincidenţe. Nu sunt acestea singurele coincidenţe. Juventus Colentina a retrogradat la sfârşitul sezonului din liga a II-a în liga a III-a. Prin dezafilierea Universităţii Craiova, ghiciţi cine îşi păstrează locul în liga a II-a? Nimeni alta decât Juventus Colentina. Aceasta este a treia coincidenţă. Cine este patron al Juventusului? Nimeni altul decât Ilie Ciuclea, prim-vicepreşedinte al UNPR Bucureşti. Ciuclea ca şi alţi UNPR-işti provine din PSD, dar în 2008, în presă s-a scris că Ilie Ciuclea ar fi fost "o cârtiţă plantată în PSD" de către Elena Udrea. Ciuclea mai este cunoscut ca fiind "regele gunoaielor" din sectorul 2 Bucureşti şi, conform unor articole din presă, ar fi abonat la contracte cu primăria condusă de şeful său ierarhic, Neculai Onţanu. Deci suntem în faţa unei noi coincidenţe. Practic putem spune fără să greşim că interesele politice din spatele dezafilierii Universităţii Craiova ţin 100% de UNPR (nici nu mai trebuie să amintim de relaţiile lui Victor Piţurcă – omul de la care a plecat scandalul de la Craiova – cu şeful acestui partid, Gabriel Oprea, deci încă o concindenţă) şi în proporţie destul de mare şi de PDL, formaţiune care deţine majoritatea absolută în Consiliul Municipal Craiova.

Eşecul precedentului Fulgerul Bragadiru
Intenţia de a implanta (politic) în Craiova, în locul Universităţii, echipa Juventus Colentina s-ar putea să aibă aceeaşi soartă cu implantul din 2002 de la Timişoara. În oraşul de pe Bega, autorităţile locale au privit cu pasivitate (auto)distrugerea originalei echipe Politehnica Timişoara, nu au sprijinit deloc gruparea UMT aflată în premieră în prima ligă şi aşa s-a ajuns ca fost echipă Fulgerul Bragadiru, rebotezată AEK Bucureşti, să fie adusă la Timişoara. Realocarea AEK Bucureşti la Timişoara a avut un substrat politic (totuşi nu se poate spune că distrugerea echipei originale s-ar fi datorat vreunui complot, ca în cazul Craiovei – n.a.), vârfuri locale ale PSD fiind implicate. Mişcarea fotbalistică nu a adus însă beneficii reale social-democraţilor bănăţeni, culmea, dacă se poate spune că a tras foloase cineva, atunci este vorba de unii PDL-işti. În plan pur sportiv "transplantul" a fost doar parţial reuşit, iar finalul este cunoscut: echipa de împrumut a Timişoarei a fost retrogradată la masa verde în acest an.

Cazul Timişoara nu este primul privind "transplanturile". Au fost mai multe şi toate au reprezentat eşecuri. Vă reamintim doar un caz notoriu: Foresta Fălticeni, promovată în prima ligă, a fost realocată la Suceava, iar echipa fanion a oraşului a fost trimisă la Fălticeni. După doar câţiva ani, ambele au dispărut de pe harta fotbalistică, actualele echipe din cele două oraşe neavând nici o legătură cu cele originale.

P.S. Ca şi în cazul Universităţii Craiova, au început să apară voci ale unor foşti fotbalişti din anii \'80 ai Stelei, care „anunţă" formarea unei "noi echipe Steaua". Cam aşa au început şi lucrurile la Craiova după demiterea lui Piţurcă.

Cotidianul

Niciun comentariu: