I

I

vineri

Ponta si PSD, disperarea neputintei


In urma cu vreo doua zile , Victor Ponta declara ca "Basescu si democrat-liberalii reprezinta dusmanul PSD si al tarii". Noul presedinte al PSD nu si-a intrat inca in rol, inca se straduieste sa vorbeasca numai despre lucruri serioase, sa indeparteze repede imaginea de copil de mingi al lui Nastase, conjuctural si nefericit ajuns in fruntea unui partid aflat in coma profunda de cativa ani.

Cele cateva luni scurse de la preluarea sefiei PSD de la predecesorul sau, Mircea Geoana, nu demonstreaza decat ce nu va fi niciodata in stare sa faca "micul Titulescu". Nu va reforma niciodata partidul, nu se va rupe niciodata de imaginea invechita a gastii lui Iliescu - Nastase si nu se stie cand va reusi sa devina o voce care sa miste masele. Altfel spus, Victor Ponta pare a fi condamnat sa nu se poata desprinde usor de imaginea "baiatului tupeist, supus lui Nastase".

In incercarile sale disperate de a fi luat in serios, de a soca si a raspunde pe masura presedintelui si partidului aflat la guvernare, Ponta foloseste cuvinte dure, idei tari, care provoaca senzatii puternice, si imagini care se presupune a disloca electoratul amortit al Opozitiei. Ceea ce ii reuseste, s-a vazut imediat dupa declaratia citata la inceputul acestui text. Adica, nimic, nicio reactie, niciun val. Poate si pentru ca valurile Dunarii si ale apelor din Moldova au fost prea mari, iar vizitele si crizele de nervii ale lui Basescu tot mai dese si mai socante.

Cert este ca lui Ponta nu i-a iesit. Asta, desi a folosit cuvinte acide, idei contondente si imagini socante, ce implica consecinte serioase in planul politic. Reactii insa, zero. Un exemplu doar: "PD-L este un partid fascist, fara nicio regula a democratiei, cu un lider suprem - Traian Basescu. Daca el zice sa ne omoare pe toti, (ai lui - n.red.) ne omoara pe toti. Dusmanul nostru ca partid si ca tara e Basescu si democrat-liberalii".

Oricat s-ar chinui, oricate exercitii stilistice ar face Ponta, oricate meditazii carteziene incarcate cu cinismul si scepticismul cioranian ar prezenta "micul Titulescu", presedintele PSD nu reuseste sa patrunda in constientul poporului, nu trece sticla, nu convinge pe nimeni ca vorbeste serios, oricat de multe ori ar recita ca el isi doreste sa vorbeasca "doar" despre subiecte cu "adevarat importante".

In ritmul acesta, in urmatoarea perioada nu ne-ar surprinde prea mult sa auzim dinspre gandirea si viziunea tanarului si talentatului "Titulescu" ca Basescu este insusi "Satana", ca Partidul Democrat Liberal este, nici mai mult nici mai putin, Anticristul pogorat pe pamant, iar Elena Udrea este cea mai mare si mai grea ispita trimisa romanilor in incercarile repetate la care sunt supusi de catre Bunul Dumnezeu.

Acelasi Ponta nu a stiut, in legatura cu inundatiile, decat sa preia mesajele si ideile din presa, nu a venit cu nicio idee, cu niciun plan, cu nicio contributie sau solutie la problemele care inundau intreaga tara. Multumindu-se sa preia si sa reia doar stirile de presa, PSD s-a trezit acum mai mult ca niciodata in ultimii ani ca are cea mai mare sansa de a lua fata Partidului Democrat Liberal. Nu se stie cum insa, s-a dovedit ca sufera de un handicap mai profund decat si-au imaginat si cei mai fanatici adepti ai social democratiei romanesti.

Complexati poate de tineretea si inadecvarea noului lor sef, de promisiunea niciodata implinita a "micului Titulescu", social democratii cu carnet de partid sau simplii simpatizanti se vad prinsi in cea mai complexa capcana a istoriei lor - cum sa isi puna toata increderea intr-un tanar care nu a confirmat niciodata pana acum si care, pe deasupra, nici nu va avea puterea de a se desprinde vreodata de oamenii trecutului.

In acelasi timp, de unde vor gasi social democratii resurse pentru a mobiliza electoratul in jurul unui personaj a carui lipsa de carisma pur si simplu deranjeaza, nu doar respinge.

Niciun comentariu: