I

I

luni

Declaraţie Calin Popescu Tăriceanu

Grupul PNL este astăzi prezent la Parlament, dar am decis să nu participam nici la ședinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor şi nici la lucrările în plen dintr-un motiv extrem de clar: nerespectarea de către președinta Camerei, doamna Roberta Anastase şi de către grupul PDL a prevederilor regulamentare referitoare la modul în care se iau deciziile în Biroul Permanent şi în plen.
Trebuie să subliniez de la bun început că săptămâna trecută a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului ordonanţa guvernului privind modificarea Statului funcţionarului public. Aceste modificări au fost votate fără ca în sală să existe majoritatea necesară adoptării hotărârilor şi anume 168 de voturi şi absenţa noastră de la lucrările în plen se datorează acestui lucru cât şi nerespectării după cum spuneam a articolelor din regulamentul Camerei Deputatilor privitor la funcţionarea ședințelor Biroului Permanent şi a Comisiilor Permanente. Nu vreau să intru în detaliu, vreau numai să subliniez faptul că se încearcă folosirea grupului așa-zis al independenților; nu este vorba de niciun fel de parlamentar independent, este vorba de parlamentari care au dezertat din PNL sau din celelalte partide şi care în acest fel nu respecta mandatul care le-a fost încredințat de alegatori. Deci, se dorește folosirea acestui grup de dezertori pentru a se recompune o majoritate la nivelul Biroului Permanent pentru luarea deciziilor.
Am convenit cu toţii că impasul politic în care ne găsim îşi va găsi rezolvare şi de aceea am propus o reuniune a liderilor tuturor grupurilor politice din Parlament, dar din păcate Mircea Toader, liderul grupului PD-L, nu poate să conceapă o astfel de întâlnire, aşa cum ne-a transmis şi în scris, mai devreme de ziua de miercuri.
Vom încerca la o reuniune a comitetului liderilor sa găsim o formula prin care să statuăm clar ce drepturi au independenții-dezertorii, ei au drepturile, aş spune, logistice pe care le are orice parlamentar dar nu pot beneficia de drepturi ca grup politic, ei nu au intrat în Parlament candidând ca independenti, ci pe lista unor partide. Gestul lor face să nu se respecte voința electorală şi trebuie respectate structurile politice care au fost alese în Parlament. Când vor candida sub o alta siglă, vor putea beneficia de drepturile politice, dar până atunci suntem într-un impas politic. Cred că PDL cu toate intențiile pe care le are de a face un nou partid politic din acest partid al dezertorilor, trebuie să mai aștepte şi să ia în considerare anumite reguli politice clare care funcționează în toate democrațiile serioase.
Până atunci, parlamentarii liberali vor fi prezenţi în Parlament, lucrează în cabinetele proprii sau în comisii, dar nu participă la lucrările în plen.
Avem semnale că se încearcă modificarea Regulamentului de funcţionare al Camerei Deputaţilor, mai precis a acelor articole care privesc modul de funcţionare al Biroului Permanent si al comisiilor, prin încercarea de a include şi modifica structura politică, prin introducerea dezertorilor de care vorbeam.

Niciun comentariu: