I

I

marți

Cat de bun este Windows 8?

Toti cei care au apucat sa se joace un pic cu el au apreciat instantaneu efortul facut de Microsoft de a slefui schimbarile radicale introduse odata cu Windows 8. E suficient sa va ganditi ca puteti porni implicit in interfata desktop sau ca butonul de Start a revenit in actiune si imediat veti intelege de ce trebuie sa faceti un update la noul sistem de operare. Integrarea cu SkyDrive este facuta cu cap, iar elementele definitorii pentru interfata Metro sunt vizibil mai finisate acum, decat in urma cu un an.
Din pacate, fara motive foarte evidente, gigantul din Redmond a decis cu aceasta ocazie sa mai si scoata din ecuatie cateva functii, unele mai indragite decat altele. Desi nu este exclus ca unele dintre ele sa-si faca aparitia intr-un update ulterior la Windows 8.1, exceptand indragitul buton de Start care de aceasta data vine cu alta functionalitate decat ne-am obisnuit in trecut, aproape de fiecare data Microsoft tine cu dintii de modificarile pe care le face.
Microsoft a considerat insa acele unelte de sistem ca fiind invechite, motiv pentru care in Windows 8.1 au fost eliminate. Noul sistem de operare va permite sa lucrati cu respectivele imagini pentru a accesa fisierele salvate in acest mod, dar nu va permite sa creati o imagine de backup a unui hard disk sau a partitiei de sistem.
Mai grav, din meniul avansat de startup a fost eliminata functia ,,System Image Recovery”, prin care va puteati reinvia sistemul dintr-o imagine salvata pe hard disk-ul intern, pe un stick USB sau pe un disc. De acum incolo, daca sunteti fanul backup-urilor sub forma de imagini, veti fi obligati sa folositi o solutie terta gen Acronis True Image Home.

Bibliotecile care ne-au facut viata mai simpla in a gasi pana acum ceva in Windows Vista, 7 si 8 nu mai sunt atat de vizibile in Windows 8.1. Nu au fost scoase complet din sistem, si-au pierdut insa locul implicit din bara din stanga, motiv pentru care cei mai multi utilizatori de File Explorer au mari sanse sa ramana doar cu frustrarea ca Microsoft a luat o noua decizie neispirata. Respectivele colectii de documente, muzica si poze au fost inlocuite cu SkyDrive, o dovada a faptului ca gigantul din Redmond incearca sa va motiveze sa folositi aproape constant acest serviciu de stocare in cloud.Eliminarea bibliotecilor genereaza confuzie si din prisma faptului ca diverse aplicatii Metro, gen Photos, isi trag informatiile de acolo. Ca urmare, daca vreti sa va vedeti colectiile stufoase de fotografii in Photos, o operatiune banala devine subit complicata din prisma faptului ca nu este foarte intuitiv sa va adaugati un director cu imagini in libraria Pictures.

Solutia este sa accesati o fereastra de My Computer sau File Explorer, iar din meniul View din partea de sus a ferestrei sa faceti un click pe Navigation Pane, urmat de un al doilea click pe Show Libraries. Din acel moment puteti lucra la fel de bine ca inainte cu aceste colectii de fisiere.

Acest articol a fost realizat pe marginea celei mai recente versiuni Preview de Windows 8.1. Din pacate, nu cred ca se va mai schimba ceva pana cand cel mai nou sistem de operare al celor de la Microsoft va fi instalat in versiune finala.Concluzia este ca un numar de elemente bune din Windows 8 au fost aruncate si, desi noul SO are si cateva beneficii, acestea nu ar fi trebuit sa mai implice sub nici o forma minusuri. Nu ramane decat sa speram ca Microsoft ne va surprinde placut si unele dintre aceste neajunsuri vor fi remediate intr-un timp relativ scurt.
Sursa: Playtech.ro

Niciun comentariu: