I

I

miercuri

Discursul Preşedintele PNL Crin Antonescu la dezbaterea moţiunii de cenzură, 15 iunie 2010

Zilnic, de cel puţin o lună, discutăm despre cine e de vină, zvârlim cifre şi evaluări despre cine şi cum a greşit. Domnul prim-ministru a dat şi astăzi aceeaşi reprezentaţie. Îngăduiţi-mi să nu intrăm în acest tip de discuţie.

Avem si noi cifre adevărate, dure, despre care se poate discuta. Trebuie să vorbim, însă despre faptul că România este într-o criză profundă. Nu trebuie să vorbim despre cum s-a ajuns aici, ci despre ce putem face.

Domnul Boc a vorbit despre ce are şi ce nu are Franţa sau Germania. Ce nu are România nu a spus: România nu are conducători. Numai un dictator poate hotări şi anunţa o ţară întreagă de unde şi cât se taie din venituri, fără să se consulte cu nimeni. Numai un dictator poate face asta, şi Traian Băsescu o face. Astăzi, în ziua de 15 iunie, suntem acolo unde Traian Băsescu a dictat să fim pe 6 mai.

Lipsa de democraţie generează foame. Dacă va fi foame în România, va fi foame în primul rând din cauza faptului că un singur om a hotărât.

Nu avem un Preşedinte care să adune tot ceea ce înseamnă elită – elita morală, elita profesională. La Cotroceni este un deşert. Poporul român nu are conducători. Avem noi oare Guvern? Avem noi oare Guvern atunci când ministrul Muncii ne spune că nu are habar ce pensii, ce venituri se taie. Avem noi oare ministru de Externe? Domnul Ponta e un rafinat, eu aproape eram să uit cum îl cheamă pe ministrul de Externe. Ei bine, nu avem aceste lucruri. Iar datoria noastră este să oprim astăzi aceste lucruri.

Despre ce soluţii vorbim? Noi nu am auzit decât că se taie. Se taie pensii, se taie salarii, se taie tot ce se poate tăia, mai puţin veniturile clientelei. Nu am auzit, nici în al 13-lea ceas, că se taie impozitul forfetar. Dumneavoastră nu aveţi alte soluţii, dar există soluţii. România, ca şi alte ţări, trebuie să reducă din cheltuieli. Dumneavoastră aţi ales să tăiaţi de la oameni. Nu cumva sunt prea mulţi miniştri, nu cumva sunt prea mulţi oamenii dumneavostră, nu cumva aţi pierdut numărul agenţiilor, al directorilor pe care îi plătiţi pe acelaşi post? Cine sunt prea bine plătiţi? Profesorii, medicii pe care nu-i mai avem? Toată lumea a ajuns să spună că sunteţi un Guvern dezastruos, până şi Andreea Pora. Ce vreţi mai mult?

România este singura ţară în care Preşedintele afirmă că a luat decizia privind pensia minimă sub influenţa băuturilor alcoolice. România e singura ţară în care se iau decizii in funcţie de cât de supărat e domnul Băsescu, doamna Udrea. În timpul acestei crize, noi discutăm dacă e supărat domnul Blaga cu doamna Udrea. România e ţara în care oamenii mor, şi nu pe patul de spital, ci acasă. România e ţara în care se nasc copii fără speranţă. PNL va vota astăzi o moţiune de cenzură care îşi propune să împiedice distrugerea a 9 milioane de români. Nu vorbim aici despre dreapta şi despre stanga, vorbim despre democraţie.

Vă chem aici pentru ca, împreună cu partidele noastre, să apărăm libertatea şi democraţia. Vă chem împotriva aberaţiei şi a dictaturii. Îi chem şi pe cei din UDMR, care îi reprezintă şi ei pe pensionari. Îi chem şi pe cei din PDL. Vă chem să vedem ce se întâmplă cu milioanele de concetăţeni. Vă chem la un lucru pe care îl putem numi simplu . Vă chem la angajamentul ca niciodată în ţara asta să nu mai putem minţi.

Trebuie să putem spune, cândva, că noi nu suntem o adunătură oarecare, ci suntem români.

Niciun comentariu: