I

I

duminică

Raportul impotriva rasismului

Tiganii şi imigranţii sunt supuşi discriminării atât de cetăţenii, cât şi de autorităţile şi presa din Marea Britanie, Austria, Estonia şi Albania, se arată în raportul Agenţiei Consiliului Europei împotriva Rasismului
Ultimul raport al Agenţiei Consiliului Europei împotriva Rasismului (ECRI) arată că violenţele de natură rasistă şi discriminarea împotriva tiganilor, în special, au crescut la cote alarmante în Marea Britanie. Tiganii şi nomazii figurează printre grupurile cele mai defavorizate din Marea Britanie, “victime ale celor mai mari niveluri de ostilitate şi prejudecăţi”, potrivit unui raport publicat ieri la Strasbourg. “Alături de musulmani, imigranţii, tiganii şi nomazii sunt prezentaţi în mod regulat într-o lumină negativă atât în discursul politic, cât şi în mass-media, mai ales în presa tabloidă. Dezbaterile publice continuă să includă argumente de natură xenofobă şi rasistă”, se arată în raportul ECRI.
Tiganii din Estonia, trimişi la şcolile pentru handicapaţi
În legătură cu Austria, ECRI denunţă faptul că angajatorii pot concedia cu prioritate străinii, anunţurile imobiliare discriminatorii sunt tolerate, iar copiii minorităţilor sunt inegali în faţa sistemului de învăţământ. Raportul publicat ieri notează că dispoziţiile penale împotriva rasismului şi intoleranţei “sunt puţin aplicate în Austria”. În ceea ce priveşte Estonia, discursul bazat pe ură, care incită la rasism şi discriminare, nu este suficient sancţionat în Codul Penal, potrivit ECRI. Raportul denunţă faptul că incitarea la discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, culoare sau religie nu este sancţionată în Estonia decât dacă pune în pericol viaţa sau bunurile unei persoane. Tiganii sunt deosebit de expuşi, copiii lor fiind în continuare plasaţi în şcoli pentru handicapaţi, chiar dacă nu prezintă nici un handicap. De asemenea, agenţia Consiliului Europei critică absenţa unei legi care să interzică discriminarea ale cărei victime sunt în Albania minorităţile etnice, inclusiv tiganii şi egiptenii. Aceştia se confruntă cu fenomene de sărăcie extremă şi marginalizare socială şi economică.
ECRI este un organism al Consiliului Europei şi a fost înfiinţată în 1994 la iniţiativa primului summit al şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale Consiliului Europei. ECRI este alcătuit din experţi independenţi cu experienţă în domeniul problematicii rasismului, xenofobiei, intoleranţei şi antisemitismului. Comisia monitorizează aceste probleme în cazul fiecărei ţări membre din cele 47 şi poate propune măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Niciun comentariu: