I

I

duminică

Maghiarizarea romanilor

Inalt Prea Sfintia Sa Ioan Selejean, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, a subliniat ca sunt localitati in zona Harghita, Covasna, Mures, unde romanii vorbesc numai la biserica in limba romana, in rest, in casa, in familie, pe strada, vorbesc maghiara.
“Romanul de aici este supus maghiarizarii”, a declarat acesta, luni, la Realitatea Fm.
Inalt Prea Sfintia Sa Ioan Selejean sugereaza celor interesati sa faca o cercetare sociologica, pentru a vedea “cati unguri din aceasta zona si-au pierdut graiul si limba si cati romani si-au pierdut graiul romanesc”.
Aproximativ o mie de romani din asa-zisul Tinut Secuiesc au participat sambata, la Toplita, la o adunare a Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, consacrata “reafirmarii fiintei noastre nationale” si pastorita de IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei si Harghitei si presedintele de onoare al Forumului.
“Este nevoie de interventia Ministerului Administratiei si Internelor in aceasta zona, deoarece lucrurile au depasit anumite chestiuni. Populatia romaneasca care traieste aici de milenii i se reaminteste pe 12 si 15 martie ca: “vom face autonomie teritoriala, a doua limba va fi maghiara, iar partea maghiara va putea sa stabileasca functiile publice care pot fi ocupate doar daca se cunoaste limba maghiara. Toate aceste chestiuni ii fac pe tinerii romani sa nu se mai intoarca aici in zona. Peste tot li se cere sa cunoasca limba maghiara”, a mai mentionat acesta.
Asta-i Romania de azi!

Niciun comentariu: